Milyen módokon használhatod az élesztőt? (6:39 p)

A szárított vagy friss élesztőt különböző módokon használhatod a sütikbe, ezek pedig mind-mind más eredményt hoznak majd a sütés végére.

Az élesztőt felfuttathatod meleg, 35-45°C hőmérsékletű tejben, vagy vízben. Mindig adj hozzá cukrot is, hogy az élesztőnek legyen mit ennie, mert úgy könnyebben el tud szaporodni és ezáltal több széndioxidot termel, amitől pedig szép magas és légies lesz a tésztád.
Az élesztővel mindig szobahőmérsékletű helységben dolgozz.
A felfuttatás ideje kb. 3-4 perc.
A legtöbb élesztős sütemény felfuttatott élesztővel készül.

A szárított vagy friss élesztőt elkeverheted cukorral meleg, 35-45°C hőmérsékletű tejben, de felfuttatnod nem kell, csak hozzákeverned a süti tésztához.
Ezt a módszert olyan sütik esetében használhatod, amelyek vékony tésztával készülnek, illetve amelyeket nem keltjük, de az élesztőtől mégis laza, puha tésztájú sütit szeretnénk kapni. Ilyen a kókuszos csiga, a macskaszem, vagy a kókuszos csigához hasonló tésztából és töltelékből készülő kókuszos párnácska.

A friss élesztőt a cukorral hideg tejben is feloldhatod, ami ne legyen azért 15°C alatti hőmérsékletű, majd így hozzá is adhatod azonnal a süti tésztájához. Ezzel a módszerrel a tésztád nagyon lassan és alig fog megkelni, de pont annyira, hogy pl a bejglit, vagy a pozsonyi kiflit szép márványossá tegye a sütés végére. Szárított élesztőt inkább ne használj ehhez a módszerhez.

Hagyományosan a kovászhoz nem használunk élesztőt, de a köznyelvben elterjedt a következő élesztő felhasználási mód, így most én is ezt nevezem kovásznak.

A gyors kovász, vagy előtészta cukor, liszt, meleg, 35-45°C-os folyadék és élesztő keverékéből készül, amelyből tejföl sűrűségű masszát kell összeállítanod.
Fel kell bele használnod az összes folyadékot illetve az összes élesztőt, amit a recept előír, és abból a kimért liszt illetve cukormennyiségből kell összeállítanod, illetve elvenned a megfelelő mennyiséget, amit már kimértél a recept előírása szerint.
A gyors kovászhoz akár a receptben megadott liszt felét is fel kell használnod, hogy a megfelelő sűrűségű előtésztát kapd végeredménynek.
Mindig felváltva add a hozzávalókat egymáshoz, így elkerülöd, hogy azok összeálljanak, vagy csomósak legyenek.

A gyors kovászt maximum már 15 perc érlelés után felhasználhatod, de hűtőben 2-3 órát is pihenhet. Többet nem érdemes hagynod, mert az élesztő végül túlszaporodik és élelem, illetve levegő hiányában elpusztul, attól pedig nem kel meg a tésztád.

A gyorskovásszal vagy előtésztával készített péksütik, kenyerek, kiflik, zsemlék kelesztési ideje 3-4 óra is lehet.

Nagyon jó tanulást és csodás végeredményt kívánok!

Cukormázas ölelés neked!
Meluska

Ha hiszed, ha nem, ezeket a sütiket ELSŐRE el tudod TE IS ilyen ínycsiklandóra készíteni.
Nincs más dolgod ahhoz, hogy megtudd a tökéletes sütik készítésének titkát, csak ennyi:

TANULJ VELEM SÜTNI!

Tojás nélküli, édes kelt tésztás mákos kalács és kakaós csiga

makoskalacs-kakaoscsiga-meluska

Kókuszos párnák kelesztés nélküli, élesztős tésztából

kokuszos-parnacska-meluska

Ez az oldal sütiket használ a szolgáltatásokhoz a sütik kezelésének megfelelően.

Megadhatod a sütik tárolására és elérésére vonatkozó feltételeket a böngésződben. >>Még több információ itt<<

Mik is azok a sütik?

A sütik kis szövegfájlok, melyeket a webhely az oldalaira látogató felhasználó számítógépén, illetve mobilkészülékén tárol el.

A sütik segítségével a honlap bizonyos ideig megjegyzi a műveleteidet és személyes beállításaidat (pl. a felhasználói nevet, a nyelvet, a betűméretet és a honlap megjelenítésével kapcsolatos többi egyedi beállítást), így neked nem kell azokat újra megadnod minden egyes alkalommal, amikor honlapunkra ellátogatsz, vagy az egyik lapról átnavigálsz egy másikra.

A sütik karbantartása

Lehetőséged van arra, hogy karbantartsd és/vagy tetszés szerint töröld a sütiket. Kérjük, hogy az ezzel kapcsolatos tudnivalókért látogass el az AllAboutCookies.org webhelyre. Törölni tudod a számítógépeden tárolt összes sütit, és a böngészőprogramok többségében le tudod tiltani a telepítésüket.

Ebben az esetben azonban előfordulhat, hogy minden alkalommal, amikor ellátogatsz egy adott oldalra, manuálisan el kell végezned egyes beállításokat, és számolnod kell azzal is, hogy bizonyos szolgáltatások és funkciók esetleg nem működnek.

Ha nem tiltod a böngésződben a cookie-k használatát, illetve ha az "Engedélyezem" gombra kattintasz, a cookie-k használatát engedélyezed az oldaladon.

Bezár